Vestuari Tradicional

El vestit tradicional català: La pubilla i l’hereu

Molts de vosaltres ens heu preguntat com és el vestit català per una festa tradicional com ara cantar caramelles, per un esbart dansaire, per fer una funció o un ball a l’escola. A més, ara que s’apropa l’estiu i les festes majors, les figures de pubilla i hereu estan a l’alça. En aquest article vull resoldre tots els dubtes que ens heu fet arribar. Espero que us agradi, us serveixi i us faci la vida més fàcil i còmode! 🙂 Hi ha alguna diferencia entre el vestit de catalana i el de pubilla? Ull! Abans de dir res més és important saber la diferència entre el vestit de catalana i el de pubilla, ja que moltes vegades els confonem.  El vestit de pubilla formava part de l’alta societat; per tant, els teixits eren més rics, portaven sabates de taló, s’utilitzaven en ocasions especials i complementats amb joies. En el mateix sentit tenim el vestit d’hereu.  En contraposició, el vestit de catalana-català formava part de la pagesia amb uns materials més simples, sense ornamenta i calçant espardenyes.   Aleshores… Quins imprescindibles té el vestuari de pubilla? Els accessoris imprescindibles per la noia són la ret, que cobreix els cabells i les mitenes, una mena de gua sense dits que cobreix els braços. rei i mitenes pubilla I… Pels nois? Pels nois les peces bàsiques són la barretina i la faixa. vestit hereu Les figures de pubilla i hereu formen part de la cultura tradicional catalana i és un moviment molt arrelat comarcalment als joves dels pobles, especialment de la Catalunya Central. Entre tots hem aconseguit mantenir viva i amb il·lusió la cultura popular catalana, per això és important respectar la vestimenta de pubilla i hereu i saber exactament en què consisteix. Si volguéssiu tenir tot el vestuari per catalana o pubilla necessitaríeu:
vestit de pubilla
 • Ret i mitenes
 • Camisa blanca, normalment de màniga curta
 • Gipó o cosset negre amb vetes
 • Manteleta de blonda amb una agulla de pit o nuada
 • Faldilla fins a mitja cama amb bastant de volt, normalment amb motius florals
 • Davantal negre amb punteta
 • Enagos blancs per donar volum
 • Mitges blanques i espardenyes per les catalanes o mitges transparents i sabates de taló per les pubilles
 • Joies, bandes, o altres ornaments simbòlics
El vestuari per català i hereu està format per:
vestit hereu
 • Barretina
 • Camisa blanca de màniga llarga
 • Llaçada vermella al coll
 • Jupetí negre tancat amb botons daurats o platejats
 • Faixa
 • Pantaló ¾, fins a sota el genoll
 • Mitges blanques atapeïdes i espardenyes pel català o sabates per l’hereu
I… On es poden comprar? A la nostra botiga online trobareu els vestits tradicionals catalans de pubilla i hereu confeccionats artesanalment i amb teixits de bona qualitat. Habitualment tots els nostres productes estan en estoc i en 24/48 hores ho tindràs a casa teva. Quin dels dos vestits tradicionals necessites comprar?
 1. El de pubilla
 2. El d’hereu
Esperem que les figures de pubilla i hereu continuïn arrelades a la nostra terra, als nostres orígens i a les nostres tradicions. Des d’Annita Rodonita estem encantats de posar el nostre granet de sorra ajudant en tot el que necessitis per gaudir d’aquesta gran festa.

Deixar un comentari