Correfoc: història i vestuari

Correfoc: Cultura popular

Per 14 Juny, 2019 Agost 27th, 2019 No hi ha comentaris

Ja s’apropa l’estiu i això vol dir que aviat començaran les festes majors i us ho confesso:  M’encanten! Pots assistir a un munt d’activitats que tenen una història aldarrere i amb les que la diversió en família o amics està assegurada any rere any. I sabeu quina és una de les activitats que més m’agrada? Els correfocs! Per això avui us vull explicar en aquest article curiositats sobre aquesta tradició a la qual segur que, d’una forma o una altra, hi has participat alguna vegada!

Sabies que el correfoc va néixer a Barcelona (Clot) el 1977?

El Correfoc és una tradició cultural popular que se celebra a Catalunya, València i les Illes Balears. Segur que ja ho sabeu… aquesta tradició consisteix en què un grup de persones disfressades de  dimonis i amb pirotècnia desfilen corrent (d’allà prové el nom de correfoc) pels carrers del poble o ciutat.

I potser ens pensem que és una tradició centenària però el correfoc, tal com el coneixem avui dia, va néixer a Barcelona l’any 1997. Això sí, es van inspirar en el ‘Ball de Diables’; un ball que se sintetitza en una lluita entre el bé i el mal i que està documentat des del segle XII.

La idea era fer un ball de diables diferent amb accions renovadores i, de manera inesperada va sorgir el Correfoc. Va ser una manifestació d’imprevist en la que el públic, dracs i diables corrien, saltaven i ballaven sota el foc. Va ser tot un èxit en aquella època! I segueix sent-ho en aquesta 🙂

I sí, ho esteu suposant bé, el primer correfoc va tenir una bona acollida per part del públic i això va ajudar al fet que a dia d’avui se segueixi celebrant i que sigui una peça fonamental  en les festes majors dels nostres pobles i ciutats.

Si encara no has assistit a cap correfoc o no t’has atrevit a entrar-hi, jo personalment t’ho recomano, és una experiència 100% de diversió en la qual balles, saltes i crides sota el foc; de fet el Correfoc té un simbolisme en el qual representa que expulsem lo dolent i purifiquem el cos. 

Recomanacions per assistir al Correfoc.

És una tradició divertida però compte que també té els seus perills. Per gaudir i seguir amb protecció el Correfoc et recomano que utilitzis un vestuari adequat i apte; a la meva pàgina trobaràs tot el que necessites sobre el vestuari per a correfoc.

Si no disposes de capes, mocadors o ulleres especials per al correfoc et recomano el següent:

  • Encara que sigui estiu i faci molta calor, si vols seguir el correfoc, has d’anar ben tapat amb pantalons llargs i dessuadora de màniga llarga, tot de cotó.  
  • Utilitza un mocador per protegir-te del fum.
  • Utilitza unes sabates còmodes i tancades.
  • I sobretot, pren molta aigua per hidratar-te.

I per acabar, seguir el correfoc pot ser molt divertit i ens puja l’adrenalina, però sempre s’ha de seguir les indicacions que ens donen i sobretot s’ha de ser responsable perquè no ens trobem sols. Respectem les normes per no passar cap perill, ni un mateix ni les altres persones que ens envolten.

Deixar un comentari