Les Santes Mataró

Les Santes de Mataró: Origen de la festa major

Per 11 Juliol, 2019 Agost 27th, 2019 No hi ha comentaris

Avui us vull parlar de les Santes de Mataró i del seu origen! Sóc filla de Mataró i per nosaltres i per les persones de prop de Mataró, el juliol, és un dels mesos assenyalats de l’any, perquè se celebren Les Santes! Però mai m’havia plantejat l’origen d’aquesta festa, que és la festa major de Mataró. El voleu saber?

Tot va començar al segle XVIII, quan són traslladades a Mataró les relíquies de les Santes (Santa Juliana i Santa Semproniana). Feia cent anys que Mataró les reclamava a Sant Cugat, ja que les Santes eren nascudes a Mataró. Finalment, una part de les despulles van ser traslladades a Mataró el juliol de 1772, i ja es van fer els primers actes, que en aquell moment van ser estrictament religiosos, és clar. La totalitat de les despulles de les màrtirs van arribar l’any 1835.  

Per tant, l’origen d’aquesta festa major neix 1772 gràcies a l’arribada de Santa Juliana i Santa Semproniana, que és d’on prové el nom de la festa major ‘Les Santes’.  Cada any del 25 al 29 de juliol se celebra la Festa de les Santes en commemoració de les dues patrones de la ciutat de Mataró.

Aquesta festa és tan popular que ha sigut declarada festa patrimonial d’interès nacional i a més a més apareix en el catàleg de patrimoni de Catalunya.

La Festa Major de les Santes té un munt d’activitats en les quals hi col·laboren entitats  i empreses privades i li donen encara més ambient a la festa, aportant música, espectacles i teatres, activitats per a nens… Us deixo l’enllaç del programa de Les Santes 2019, us animo a assistir-hi amb els petits de casa, els agradarà moltíssim.

A les Santes no poden faltar-hi els correfocs tant els correfocs infantils com pels més ganàpies, doncs comentar-vos que disposeu de vestuari per a correfoc a la meva pàgina; la protecció sempre és imprescindible per a participar i seguir el correfoc.

I si visiteu la web també veureu tot un apartat de cosetes concretes de la Família Robafaves, vaja, van ser dels primers productes que vaig fer en la meva aventura professional. La Joguina de la família Robafaves, del 2005!. I devia ser cap al 2009 que vaig fer els titelles de dit de feltre del Robafaves i la Geganta i més tard, el 2011 els titelles de mà. I sí, encara faig servir aquests patrons atrotinats per fer aquestes cosetes tan petites i entretingudes.

Bona Festa Major!

Deixar un comentari