Vestuari Tradicional

La barretina catalana.

Per 16 Setembre, 2019 No hi ha comentaris

Quin és aquell barret, típic català, que vesteixen una infinitat de personatges com ara Dalí o el Tió de Nadal? Doncs és fàcil saber-ho si heu llegit el títol de l’article! Sí! La Barretina Catalana! A mi m’agrada la barretina i cada vegada hi ha més gent de tota mena que me’n compra. A més, ho fan per tota mena de situacions. És per això que he decidit que val la pena dedicar unes línies del meu bloc a parlar d’ella!

La barretina catalana és el barret típic català. La més coneguda és la barretina vermella però també la podem trobar morada o musca (més pròpia del Camp de Tarragona, el Segrià i la Ribera d’Ebre). Associem la barretina a les festes nadalenques, ja que el Tió sempre la porta, però també en podem veure en celebracions tradicionals catalanes com els Tres Tombs o per cantar caramelles durant la setmana Santa. Fins i tot hem vist a grans personatges de la nostra història com Jacint Verdaguer o Salvador Dalí lluint-la i reivindicant-la.

La barretina, a part de ser tan característica,  és un barret que funciona de meravella per protegir-nos del fred! No em creieu? A la fira de l’avet d’Espinelves és un clàssic!  Penseu que està ben pensada per a cobrir-nos les orelles i evitar que entri fred o que se’ns mogui.

I com es posa?

L’altra gran qüestió de la barretina és posar-la. Sovint m’ho pregunten a les parades: ho podem fer de moltes formes diferents, però les més tradicionals són 4: Ens la podem posar com un barret normal i deixar que la cua “pengi per darrere”; podem cargolar-la endavant; podem plegar-la cap endavant; o la podem plegar cap al cantó. Aquesta última seria la forma més coneguda. A més a més, segons la dita popular, la posició de la barretina té un significat.

“Barretina a la dreta, discreta; barretina a l’esquerra vol guerra” o… “Barretina de costat, fa enamorat”

Així que ja sabeu! A la propera festa major, depenent de si voleu gresca o no, podeu posar-vos la barretina a la dreta o a l’esquerra! Ja veieu, jo en aquesta fotografia que em van fer a la paradeta de Sagrada Família me la poso a la dreta, a mi m’agrada ser discreta!

Barretina catalana

També és un barret per lluir en ocasions especials, com ara, una celebració. Si no, digueu-li a l’avi del Barça o al mateix Leo Messi que va portar un barret que recordava a la barretina durant la celebració del triplet!

Així doncs, penso que la barretina és el nostre barret, un signe d’identitat de la cultura catalana i perquè no, ens la podem posar en el “dia a dia”, especialment durant els mesos d’hivern, quan el fred “apreta” de valent. Hi ha gent que em diu que la barretina és un barret d’homes però a les noies les afavoreix molt amb aquesta caiguda de cabells que provoca! O no? ?

T’hi atreveixes?? Al meu web pots trobar-ne diferents tipus en aquesta secció. En tinc de dues qualitats diferents: l’autèntica i una reproducció feta amb tela “polar”. Les dues funcionen molt bé de cara al fred però l’autèntica té una textura i una caiguda una mica més elegant i és ideal per a les festes populars.

Deixar un comentari