Vestuari Tradicional

Disfressa de Pastoret i Pastoreta

Per 20 Novembre, 2019 No hi ha comentaris

Ara ja sí que amb el primer fred de la temporada comencem a olorar el Nadal. Sempre que arriba aquesta època, mentre preparo les paradetes per els mercats nadalencs em venen al cap algunes nadales!

? A Betlem me’n vull anar vols venir tu gallineta?
A Betlem me’n vull anar
vols venir tu rabadà?
?

Segur que l’heu cantat milers de vegades aquesta cançó! Us heu parat mai a pensar què és un “Rabadà”? Suposo que us deveu imaginar que té alguna relació amb el pastor, oi? Doncs si! L’heu ben encertat: el rabadà es l’ajudant del pastor!

El pastoret i la pastoreta son figures molt relacionades amb el nostre Nadal, els posem al pessebre, els trobem a les il·lustracions nadalenques, estan presents amb el naixement i també en disfressem als més petits de la casa! Aix! Recordo aquells anys que em disfressaven de pastoreta i m’ho passava bomba al escenari amb la representació de Nadal de l’escola.

La disfressa tradicional de pastoret i pastoreta

Segur que ara que vé el Nadal i voleu disfressar als petits de pastoret i pastoreta necessiteu que us refresqui la memòria amb allò que ha de tenir aquesta disfressa ben tradicional.

  • La Samarra, el sarró i els escalfadors. Tots tres fan el conjunt bàsic que ha de tenir tota disfressa de pastoret o pastoreta. Estan fetes amb borreguet, un teixit ideal per aquesta època de l’any ja que ens ajuda a lluitar contra el fred.
  • Barretina. El complement ideal per a la disfressa de pastoret de Nadal fet a Catalunya. Ja us vam en parlar en aquest article de la barretina i si recordeu, era típic de portar-ho durant l’època nadalenca.
  • Faixa. La faixa és un complement bàsic per al pastor, doncs sovint, ha de fer feines de les que s’ha de protegir l’esquena. No hi pot haver pastor sense faixa!

Si la disfressa es de pastoreta, el que fem es substituir la faixa per una faldilla de pastora.

I ara… els accessoris! Que sovint son el que fa més il·lusió als petits de la casa!

  • El bastó. Es el complement amb el que els més petits jugaran i fins i tot els hi haureu de retirar de tant en tant per evitar destrosses! Això sí, ja el tindran ben escalfat per quan toqui fer cagar el Tió de Nadal.
  • El cistell. Un cistell de vímet i canya autèntic, a més de lluir la disfressa, s’ho passaran d’allò més bé jugant i recollint coses del bosc.

Com sabeu, jo els venc i si els voleu venir a veure abans de comprar-los els podreu trobar a les meves parades, quina emoció! Ja falta poc per Nadal!

Fira de Nadal de la Sagrada Família – Barcelona. Cantonada Provença-Sardenya (23 Novembre a 23 Desembre). De 10 a 21h.

Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal de Mataró. Plaça de Santa Anna (30 Novembre a 23 Desembre de 2019). De 10 a 13,30 i de 16,30 a 21h

Fira de Nadal de Granollers. Plaça de la Porxada del 23 Novembre al 24 Desembre i l’horari és de 10 a 13,30 i de 16,30 a 22,30h

Fira de l’Avet d’Espinelves. Carrer Campaner, 16 (30 de Nov al 8 de Desembre). De 10 a 17h i festius de 10 a 19h

Deixar un comentari