Skip to main content
Vestuari Tradicional

La barretina catalana

Per 16 setembre, 2019juliol 23rd, 2021No hi ha comentaris

Quin és aquell barret, típic català, que vesteixen una infinitat de personatges com ara Dalí o el Tió de Nadal? Doncs és fàcil saber-ho si heu llegit el títol de l’article! Sí! La Barretina Catalana! A mi m’agrada la barretina i cada vegada hi ha més gent de tota mena que me’n compra. A més, ho fan per tota mena de situacions. És per això que he decidit que val la pena dedicar unes línies del meu bloc a parlar d’ella!

La barretina catalana és el barret típic català. La més coneguda és la barretina vermella però també la podem trobar morada o musca (més pròpia del Camp de Tarragona, el Segrià i la Ribera d’Ebre). Associem la barretina a les festes nadalenques, ja que el Tió sempre la porta, però també en podem veure en celebracions tradicionals catalanes com els Tres Tombs o per cantar caramelles durant la setmana Santa. Fins i tot hem vist a grans personatges de la nostra història com Jacint Verdaguer o Salvador Dalí lluint-la i reivindicant-la.

La barretina, a part de ser tan característica,  és un barret que funciona de meravella per protegir-nos del fred! No em creieu? A la fira de l’avet d’Espinelves és un clàssic!  Penseu que està ben pensada per a cobrir-nos les orelles i evitar que entri fred o que se’ns mogui.

I com es posa?

L’altra gran qüestió de la barretina és posar-la. Sovint m’ho pregunten a les parades: ho podem fer de moltes formes diferents, però les més tradicionals són 4: Ens la podem posar com un barret normal i deixar que la cua “pengi per darrere”; podem cargolar-la endavant; podem plegar-la cap endavant; o la podem plegar cap al cantó. Aquesta última seria la forma més coneguda. A més a més, segons la dita popular, la posició de la barretina té un significat.

“Barretina a la dreta, discreta; barretina a l’esquerra vol guerra” o… “Barretina de costat, fa enamorat”

Així que ja sabeu! A la propera festa major, depenent de si voleu gresca o no, podeu posar-vos la barretina a la dreta o a l’esquerra! Ja veieu, jo en aquesta fotografia que em van fer a la paradeta de Sagrada Família me la poso a la dreta, a mi m’agrada ser discreta!

Barretina catalana

També és un barret per lluir en ocasions especials, com ara, una celebració. Si no, digueu-li a l’avi del Barça o al mateix Leo Messi que va portar un barret que recordava a la barretina durant la celebració del triplet!

Així doncs, penso que la barretina és el nostre barret, un signe d’identitat de la cultura catalana i perquè no, ens la podem posar en el “dia a dia”, especialment durant els mesos d’hivern, quan el fred “apreta” de valent. Hi ha gent que em diu que la barretina és un barret d’homes però a les noies les afavoreix molt amb aquesta caiguda de cabells que provoca! O no? ?

T’hi atreveixes?? Al meu web pots trobar-ne diferents tipus en aquesta secció. En tinc de dues qualitats diferents: l’autèntica i una reproducció feta amb tela “polar”. Les dues funcionen molt bé de cara al fred però l’autèntica té una textura i una caiguda una mica més elegant i és ideal per a les festes populars.

Deixar un comentari